Inleiding

Dit artikel hoort bij: Bereikbaar Zeeland | 2

Bereikbaar Zeeland: grote onderhoudsopgave in kaart

De aannemer kijkt toe op het werk bij de Krammersluizen

Rijkswaterstaat investeert de komende jaren fors in het onderhoud aan bruggen, sluizen, wegen en waterwerken in Zeeland. Veel van deze objecten zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 en een groot deel is aan renovatie of vervanging toe. Een flinke klus. Zo flink zelfs dat we het de grootste onderhoudsopgave noemen die Rijkswaterstaat óóit heeft uitgevoerd. Die opgave hebben we nu voor u in kaart gebracht.

We pakken de meest urgente projecten eerst aan

Banner klik hieronder voor pdf met planning tot 2030

Bekijk de planning tot circa 2030 op de interactieve kaart (17,44 MB). 

We geven de hoofdtransportas voorrang

Deze interactieve kaart maakt inzichtelijk wat we wanneer gaan doen in het kader van het Vernieuwen, Verjongen en Verduurzamen van de infrastructuur in Zeeland. We pakken de meest urgente projecten als eerste aan en geven voorrang aan het goed functioneren van de hoofdtransportassen. Dit zijn de voornaamste routes voor de beroepsvaart, die net als alle andere infrastructuur tijdens het onderhoud volop worden gebruikt. Om de hinder te beperken, proberen we werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren.

Planning in grote lijnen

Daarnaast zijn ook andere factoren van invloed op onze planning. Zoals de complexiteit van de projecten, de beschikbare capaciteit bij zowel Rijkswaterstaat als de markt en de belangen van de omgeving. Bij het wijzigen van de planning voor het baggeren van de Zandkreekgeul hielden we bijvoorbeeld rekening met de wensen van de mossel- en oesterkwekers. We kijken dus jaren vooruit, maar de planning ligt niet voor jaren vast; die passen we waar nodig aan.

Luchtfoto van werkzaamheden in een tent op de Postbrug

Eerste resultaten zichtbaar

Eerder dit jaar bereikten we al mooie mijlpalen. We rondden de renovatie van de Bathse Spuisluis af, plaatsten het proefstuk van de nieuwe reling bij de Oosterscheldekering en vernieuwden het wegdek van de Postbrug. Het werk op de Postbrug ziet u op bovenstaande foto. Ook namen we afmeerplaats Meerstoel 13 in Kanaal Gent-Terneuzen weer in gebruik, herstelden we de E-steiger bij de Kreekraksluizen én verbeterden we de veiligheid op de N57 door de weg bij de Oosterscheldekering en Veerse Gatdam aan te passen en de werkweg op de kering te verbreden.

VIDEO: Opening E-steiger Kreekraksluizen

Minister Cora van Nieuwenhuizen opende op 3 februari 2020 de gerenoveerde E-steiger aan de noordzijde van de Kreekraksluizen. Dit deed ze in aanwezigheid van samenwerkingspartners het Waterschap, de provincie Zeeland, gemeente Reimerswaal en belangenvereniging Schuttevaer.

Minister bezoekt Kreekraksluizen – Grote onderhoudsopgave

Minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht maandagmiddag 3 februari 2020 de gerenoveerde E-steiger aan de noordzijde van de Kreekraksluizen in Zeeland. Ze kreeg uitleg over de grote onderhoudsopgave in Zeeland, waarvan de renovatie van de E-steiger een onderdeel is. De aanwezige netwerkpartners lichten de meerwaarde toe van samenwerking van overheden onderling. Het gezelschap bestaat uit de samenwerkingspartners van de grote onderhoudsopgave: projectmanagers van Rijkswaterstaat, het Waterschap, Provincie Zeeland, gemeente Reimerswaal en belangenvereniging voor de scheepvaart Schuttevaer.
 
Op de gerenoveerde E-steiger overhandigde een schippersechtpaar de minister een cadeau: een doos met vier lekkernijen uit alle vier de streken. Op de doos staat uitleg over het unieke knooppunt Antwerpen – Rotterdam en Zeeland – Brabant.
 
Met het losknopen van het touw is de E-steiger geopend. Dit doet de minister samen met aannemer De Klerk.
 
Grote onderhoudsopgave Zeeland.
www.rws.nl/bereikbaarzeeland

Een productie van Rijkswaterstaat ©2020

Werken aan nieuwe projecten

Inmiddels loopt er alweer een aantal nieuwe projecten. Zo vervangen we de remming- en geleidewerken van het Krammersluizencomplex vooruitlopend op de grote renovatie.  De eerste werkzaamheden ziet u op de foto's boven- en anderaan dit artikel. Daarnaast herstellen de we voegovergangen van de Tholensebrug, zodat het verkeer ook in de toekomst veilig en comfortabel over de brug kan rijden. En ondertussen bereiden we ons voor op de renovaties aan de sluizen, bruggen en civiele constructies - zoals steigers en remming- en geleidewerken.

Beeldmerk Bereikbaar Zeeland

Op de hoogte blijven?

We houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de grootste onderhoudsopgave ooit. Dat doen we onder andere via de nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland, waarop u zich kunt abonneren.

Wanneer u de weg of het water op gaat, bekijk dan voor vertrek Van A naar Beter of Vaarweginformatie.nl voor de actuele reisinformatie.

Benieuwd naar alle projecten? Neem dan eens een kijkje op de projectpagina Bereikbaar Zeeland. Met vragen, klachten of suggesties kunt u bij ons terecht via 0800-8002.

Remming- en geleidewerken worden uitgehesen bij de Krammersluizen