CIV bewees in 2019 meer dan eens klaar te zijn voor de toekomst. En dat werd ook officieel erkend. Op 17 januari 2019 wonnen we namelijk een FUTURPROOF Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door FUTUR, het landelijke netwerk van én voor jonge ambtenaren die werken bij een overheidsorganisatie. De award gaat naar de organisatie die zich het meest inzet om jongeren te werven, begeleiden en behouden.

Nominatie

De nominatie van CIV in 2018 leek als vanzelf te gaan. Perry van der Weyden, Hoofd Ingenieur Directeur bij CIV, werd gevraagd door de voorzitter van FUTUR en bracht zo het balletje aan het rollen. “Om ons te nomineren moesten we in 10 regels vertellen wat wij doen aan ons jongerenbeleid,” zegt Lia Hanegraaf, HR-adviseur bij de CIV. “Daarna werden we al snel genomineerd en kwamen we in de top 3.”

'Uiteindelijk kregen we in het juryrapport mooie complimenten over dit programma'

Op bezoek

Er volgde hoog bezoek. “We moesten een programma maken voor de jury die in totaal 2 uur langs zou komen.” De aanpak van CIV bleek goed in de smaak te vallen. “Uiteindelijk kregen we in het juryrapport juist mooie complimenten over dit programma. Wij hebben namelijk vooral de jongeren zelf het woord laten doen. Als een soort caravaan zijn we door het gebouw gegaan om zoveel mogelijk junioren, maar ook senior collega’s aan het woord te laten.” Daarna was het wachten op de grote finale in Amersfoort.

Nummer één

Naast ons hadden de Provincie Overijssel en de Gemeente Deventer een podiumplaats, maar CIV bleek de nummer één. Volgens de jury sprong CIV er echt tussenuit op het gebied van verjonging en ondernemerschap. “Zo is het aantal jongeren flink toegenomen de afgelopen jaren,” Licht Lia toe. “Daarnaast doen wij veel aan de begeleiding van nieuwe, jonge medewerkers. Elke jonge collega koppelen we aan een jonge mentor die al een tijdje bij ons werkt. Maar we brengen hem of haar ook in contact met een senior collega die de jongere op de inhoud begeleidt. Zo hebben jonge collega’s iemand om van te leren, maar ook iemand om op eigen niveau mee te praten.”

Lia Hanegraaf, HR-adviseur CIV

In cijfers

Binnen heel Rijkswaterstaat willen we dat 60% van de vacatures vervuld wordt door jongeren (medewerkers t/m 35 jaar). In 2015 viel 6% van alle medewerkers binnen de categorie ‘jong’. Inmiddels ligt dat percentage op 17. En het groeit dus nog ieder jaar. In totaal werken ongeveer 1.000 mensen bij CIV, dus de verjonging is in de praktijk goed te zien. Lia: “Wij doen van alles om dat cijfer nog verder omhoog te krijgen. Zo treden veel mensen in dienst na hun afstudeerstage (CIV kent 50 tot 60 stagiaires per jaar) maar inmiddels solliciteren er ook genoeg jonge talenten uit zichzelf. Tel daar de trainees bij op en je krijgt al een aardige verjongingsslag.” Daarnaast is Lia trots op haar collega Romeo Gezius die zich bezighoudt met de vele baanafspraken binnen de CIV. “We geven mensen met een arbeidsbeperking een werkervaringsplek bij ons. Natuurlijk kan dat ook een vaste baan worden als het van beide kanten bevalt.”

'Wij stimuleren ze om iets te kiezen dat niet direct bij hun functie past'

Programma

Als jongeren eenmaal beginnen bij CIV, worden ze niet zomaar in het diepe gegooid. “Wij bieden een 2-jarig young professional-programma aan. Onderdeel daarvan is een startersprogramma van 15 maanden maar ook een Directie Team Opdracht (DT). Deze voeren de jongeren in een groep uit. Een van die groepen is bijvoorbeeld bezig met slimme detectie voor bruggen.” De opdracht moet de jongeren vooral uit hun comfortzone halen. “Wij stimuleren ze om iets te kiezen dat niet direct bij hun functie past. Zo kijken de jonge talenten verder dan het eigen domein en leren ze meteen de organisatie beter kennen. Win-win voor iedereen.”

Samenwerken

Veruit de grootste winst halen de jongeren uit het team waarvan ze deel uitmaken. “Het is belangrijk om veel leeftijdsgenoten om je heen te hebben, dat inspireert. Daarom regelen de jongeren binnen het young-professionals-programma zelf ook regelmatig werkbezoeken, zowel binnen als buiten de organisatie. Zo leren ze elkaars functie kennen en daarmee ook het onderdeel, de organisatie of het bedrijf.” Op dit moment zitten er 15 jongeren in de groep. Daarvan zijn er 2 die samen met Lia het programma vormgeven. Dat maakt het een programma voor en door jongeren. En hopelijk wordt dat in de toekomst alleen maar meer en meer.”

Sahar Habib, adviseur Cybersecurity

Sahar Habib werkt alweer bijna 2 jaar als adviseur Cybersecurity bij het Security Center en is het schoolvoorbeeld een jongere die succesvol bij CIV aan de slag is gegaan. “Ik kwam al tijdens mijn studie op de TU in Delft in aanraking met Rijkswaterstaat. Zij gaan namelijk heel veel hogescholen af, en presenteren zich op beroepenmarkten en events.” Na haar studie begon Habib dan ook aan een trainneeship van 1,5 jaar. “Deze was RWS-breed. Eén van de opdrachten die ik moest doen was voor CIV.” Ervaring in cybersecurity had ze toen nog niet. “Ik twijfelde of ik wel moest solliciteren, ik had niet veel ervaring. Het kenmerkt CIV dat ze juist mij hebben aangenomen. Ze bieden jongeren graag een kans. Het is dan ook helemaal terecht dat ze deze award gewonnen hebben.”