Producten en diensten

Het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) heeft in 2018 samen met 3 omgevingsdiensten een nieuw product ontwikkeld: de Branche-scan. Ook is er in 2018 net als 2017 een Strategische Quickscan voor alle omgevingsdiensten opgeleverd. Daarnaast wordt het LMA ook steeds vaker benaderd voor vraagstukken over de Circulaire Economie (CE).

Producten

Branche-scan
Met de Branche-scan wordt er een koppeling tot stand gebracht tussen een inrichtingenbestand van een omgevingsdienst en de meldgegevens van het LMA. Dat maakt het mogelijk om voor specifieke branches uit het inrichtingenbestand ontwikkelingen over afgegeven afvalstoffen te traceren.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar alle garagebedrijven uit een werkgebied een afname in de hoeveelheid afgegeven loodaccu’s vertonen. Of zorginstellingen geven minder gevaarlijk ziekenhuisafval af dan in de jaren daarvoor. Dit zijn interessante situaties waarvan je als toezichthouder op de hoogte wil zijn. En omdat de koppeling tussen de bedrijven uit het inrichtingenbestand en AMICE al tot stand is gekomen, weet je direct welke namen en rugnummers bij deze ontwikkelingen horen.

Strategische Quickscan
In april 2018 zijn alle omgevingsdiensten voorzien van een Strategische Quickscan. De Strategische Quickscan is een document dat inzicht verstrekt over relevante ontwikkelingen in een specifiek werkgebied. Toe- of afnames van afgegeven of ontvangen afvalstoffen in een werkgebied kunnen tenslotte relevant zijn voor het bepalen van de strategie.

In juni 2018 heeft het LMA ook een terugkomdag over de Strategische Quickscan georganiseerd. 80% van de omgevingsdiensten in Nederland waren bij deze dag vertegenwoordigd. De feedback die we daar hebben ontvangen is gebruikt om de Strategische Quickscan van 2019 op specifieke onderdelen te verbeteren.

Onderzoeken naar Circulaire Economie
In 2018 zijn er meerdere omgevingsdiensten en gemeentes geweest die meldgegevens van het LMA opvroegen voor onderzoeken naar de CE. De meldgegevens waar het LMA over beschikt zeggen tenslotte veel over de mate van circulariteit van Nederland. Er zijn steeds meer instanties die zich met dit vraagstuk bezighouden en deze weten ons dan ook steeds beter te vinden.
Zie ook hoofdstuk 6: Vooruitblik.

Trainingen

Het LMA heeft in 2018 verschillende trainingen voor verschillende doelgroepen gegeven. Hierbij staat het genereren van afval-data uit de database AMICE centraal. Welke doelgroepen hebben een instructie gehad?

  • De beginnend inspecteur i.c. toezichthouder
  • De gevorderde afval inspecteur
  • Data-analisten van OD’s, ILT en politie

Tijdens een instructie worden altijd de volgende onderwerpen behandeld:

  • wettelijke verplichtingen;
  • opzet en gebruik database AMICE (contactpersonen, verwerkersnummers, signaleringen, mutaties, etc.);
  • zoekvragen AMICE (Easyquery);
  • het maken van een massabalans. E-PRTR rapportage.

Het programma wordt steeds aangepast aan de achtergrond en de wensen van de cursisten. Het afgelopen jaar hebben wij zo’n 20 trainingen bij 12 verschillende omgevingsdiensten verzorgd.