Terugblik

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat & 03

Gesproken met

26-30 juli: bezoek aan China

In juli brachten Rob Hofman en Jan Voskuilen van Rijkswaterstaat een bezoek aan China om kennis op te doen over wegenbouw, wegonderhoud en innovaties op de Chinese wegen en kennis te delen over de Nederlandse situatie. Het bezoek was op uitnodiging van het Chinese ‘Research Institute for Highways’, een kennisinstituut dat onderdeel is van het ministerie van transport in China. Er liggen voor de Nederlandse marktpartijen kansen om hun producten en technieken aan te bieden aan de Chinezen. Zo hebben ze interesse in Nederlandse ZOAB-reinigingstechnieken, ZOEAB-reparatietechniek, rafelingstesten (RSAT en Arte) en hogesterktebeton (HSB). Ook liggen er volop kansen om kennis op te halen in China. Bijvoorbeeld over biobased bitumen, duurzaam zoab en waterdoorlatende markeringen. Het bezoek zal zeker een vervolg krijgen. Waarschijnlijk komt in de komende maanden een Chinese delegatie naar Nederland voor een tegenbezoek.

1 september: presentatie i-Strategie

De i-Strategie van Rijkswaterstaat: een visie en koers om onze doelen te bereiken met een betrouwbare informatievoorziening. Die strategie leeft, ook bij onze IV-leveranciers. Dat bleek op 1 september tijdens de leveranciersmiddag van de Centrale Informatievoorziening (CIV), waarbij begrippen als standaardisatie en uniformiteit centraal stonden. Workshops over onder andere cybersecurity, ICT-architectuur en industriële automatisering werden drukbezocht. In november  organiseert CIV terugkomdagen. De feedback die we van de markt ontvangen op de i-Strategie nemen we mee in onze nieuwe marktvisie.

Bekijk hier foto's van de CIV-leveranciersmiddag

11 september: Captain Co-Creation

Work like a captain, play like a pirate. Dat was het motto van Captain Co-Creation, een dag waarop 200 jongeren onder de 30 vanuit alle hoeken van de infrasector bijeenkwamen om samen hun visie op de infrasector te ontwikkelen. De opbrengst van de dag: 30 filmpjes met ideeën en visies over hoe de sector er in de toekomst uit moet zien. Deze bijdragen worden gebruikt bij de ontwikkeling van onze marktvisie.

28/29 september: Weg en Water Congres 2015

Het Weg en Water Congres 2015 – opvolger van het Nationaal Wegencongres – had als centraal thema ‘Wat is de nieuwe samenwerkingsmethode?’. Tijdens het congres lichtte Cees Brandsen, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat, de nieuwe marktvisie van Rijkswaterstaat toe. Daarnaast presenteerde Rijkswaterstaat – in samenwerking met BAM – een relatief nieuwe aanbestedingsvorm: Plan, Design & Construct . Dit deden zij aan de hand van een concreet voorbeeld: het project A28/A1 Knooppunt Hoevelaken.