De Marktvisie is een feit. Nu moeten de bouwers van Nederland dit masterplan ook echt samen uitvoeren. Deelnemers aan de Marktdag namen hier een voorproefje op in diverse dialoogsessies. Ze bespraken mogelijke knelpunten. En bedachten daar meteen goede, praktische oplossingen voor. (1/4)

Niet integreren maar communiceren
Integratie van bedrijfsprocessen, kan dat eigenlijk wel? Nee, was de ondubbelzinnige conclusie van de deelnemers aan deze dialoogsessie. Dat heeft namelijk te veel voeten in de aarde.

Wat wél kan: beter en transparanter communiceren met elkaar. Verwachtingen uitspreken en in alle openheid belangen met elkaar delen. En zoveel mogelijk kennis delen. Zo kunnen opdrachtgever, opdrachtnemer en stakeholders hun bedrijfsprocessen beter op elkaar laten aansluiten. Bouwwerk Informatie Management (BIM) is een tool die daarbij kan helpen.

Adequater aanbesteden
Samen een succesvol project realiseren: dat is uiteindelijk het gemeenschappelijke doel van een aanbesteding. Toch zijn er altijd factoren die hier vóór en tijdens het aanbestedingstraject een stokje voor steken. Tijdens de dialoogsessie Efficiënter tenderen werden deze belemmeringen eens goed onder het vergrootglas gehouden.

Vooral het verlagen van de tenderkosten staat hoog op het prioriteitenlijstje. Dat kan door uitvragen minder gedetailleerd te maken, waardoor marktpartijen er ook minder tijd (en dus geld) in hoeven te stoppen. Zo kan een eenvoudig project prima eenvoudig aanbesteed worden.

Daarnaast is het belangrijk dat opdrachtgever en -nemer inzicht hebben in elkaars strategie. Als je snapt wat de ander drijft, kun je bij een aanbesteding gerichter de dialoog aangaan. Bijvoorbeeld over hoe tijd, geld en risico’s beheersbaar zijn voor alle betrokkenen.

Ten slotte is een marktconsultatie erg nuttig om te achterhalen wat de markt verwacht van een aanbesteding. Zorg dan wel dat vooraf duidelijk is of er in een project ruimte is voor specifieke oplossingen. Zo kunnen marktpartijen een weloverwogen keuze maken of ze deelnemen aan een toekomstige tender. En kan er vervolgens binnen de tender sneller en efficiënter gekozen worden voor een geschikte kandidaat.

'Kijk wat je voor elkaar kunt betekenen'

Klimaatverandering in de bouw op komst  
Een gezond werkklimaat, dat willen we allemaal. Daarom gingen de deelnemers aan deze sessie op zoek naar zonnige perspectieven om samen te werken. Dat leverde een aantal praktische voornemens op.

Zo is het binnen projecten een goed idee om bijtijds te vragen wat je voor elkaar kunt betekenen – zonder dat je elkaars rol overneemt uiteraard. Bijvoorbeeld als er problemen zijn. Samen kun je, met het projectdoel voor ogen, tot gerichte oplossingen komen. Als zo’n oplossing er eenmaal is, kan gekeken worden wat dat voor een contract betekent. Belangrijk hierbij is dat alle partijen van tevoren een haarfijn beeld hebben van elkaars zienswijzen en de te bespreken contractswijzigingen. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

In de race voor de 3 p’s
Samenwerken aan een duurzame en robuuste toekomst. Het klinkt mooi, maar zorg je eigenlijk voor ‘rendement op people, planet en profit’? Met dit vraagstuk gingen de deelnemers aan deze dialoogsessie aan de slag.

Hoe eerder je start met duurzaam denken, hoe meer resultaat valt te behalen, zo concludeerden zij. Bepaal dus al in een vroeg stadium je ambities. En bekijk vervolgens wat nodig is om ze te verwezenlijken. De Omgevingswijzer en het Ambitieweb kunnen hierbij helpen. Concrete kansen en acties leg je ten slotte vast in het ontwerp én in aanbestedingsdocumenten.

Eerdere successen blijken vrijwel altijd de verdienste van fanatiekelingen die hemel en aarde bewegen om duurzaamheid op de agenda te krijgen én te houden. Dat geeft maar aan dat duurzaam bouwen nooit vanzelf gaat. Er zijn creatieve mensen voor nodig, die steun en ruimte krijgen. Een goed advies namens de deelnemers: wijs in projecten altijd zo’n duurzaamheidspromotor aan.

Benieuwd naar nog meer dialoogsessies? Klik op het pijltje rechts