Verslagen van de dialoogsessies. (3/4)

Heeft kwaliteit wel prioriteit?
Staat kwaliteit echt centraal bij aanbestedingen? Dat was de grote vraag tijdens de gelijknamige dialoogsessie. Je wilt als bureau graag creatief zijn, maar dat past niet altijd binnen de EMVI-criteria. Hoe lossen we dat op?

Beter contact tussen beide partijen is volgens de deelnemers de oplossing, bijvoorbeeld door samen te bepalen hoe een opdracht het best op de markt is te brengen. Er blijkt vanuit opdrachtnemers veel behoefte om vooraf kennis te maken met de mensen achter de opdracht, bij voorkeur door middel van een individueel gesprek. Dit geeft ‘gevoel’ bij het project en maakt het gemakkelijker om de juiste werknemers in te zetten. Ook blijven vragen die nu via de Algemene inlichtingen worden gesteld vaak wat oppervlakkig, om de concurrentie niet te helpen.

En een verzoek van de opdrachtnemers aan Rijkswaterstaat: controleer strenger of de aangeboden kwaliteit echt wordt geleverd. Kwaliteit mag niet alleen een middel zijn om geselecteerd te worden.

Delen is vermenigvuldigen
Aan projecten van Rijkswaterstaat wordt vaak met tientallen partners gewerkt. Hoe zorg je ervoor dat iedereen in zo’n complexe samenwerkingsconstructie gelijkwaardig is en blijft? Een flinke kluif, waarin men zich vastbeet tijdens de dialoogsessie Gelijkwaardige partners in het gehele proces.

Duidelijke rollen, gelijke doelen, dezelfde belangen en transparant werken. Dit blijken de belangrijkste factoren voor gelijkwaardig samenwerken. Ook kennisdeling is essentieel. Zo heeft Rijkswaterstaat ontzettend veel projectervaring die vaak binnenshuis wordt gehouden. Terwijl deze kennis een project vaak enorm vooruit kan helpen. Maar dan moet het wel gedeeld worden met alle partners.

Wat delen betreft: ook risico’s en problemen moeten – zo vroeg mogelijk – worden benoemd. Als gelijkwaardige partners moet je elkaar immers ook kritisch kunnen bevragen. En mochten er echt problemen zijn, schakel dan een onafhankelijke ‘coach’ in om te bemiddelen.

'Houd projectervaring niet binnenshuis'

Voor alle leeftijden
Jong en oud kwam tijdens de dialoogsessie Generatieverbinding bijeen om te onderzoeken hoe jonge honden en oude rotten het beste kennis kunnen delen. Het leverde goede ideeën op om de generatiekloof eens en voor altijd te slechten.

Vraag en u krijgt antwoord, was bijvoorbeeld het advies aan de jonkies. Durf te vertellen over je dilemma en je zult zien dat je altijd wordt geholpen. Verder geldt voor beide groepen – juniors en seniors - dat het goed is om je te interesseren voor elkaars kennis en kunde. Een open houding maakt het gemakkelijker om gelijkwaardig – zonder hiërarchie – samen te werken en van elkaar te leren.

Leren leren
Uitgeleerd ben je nooit. Daar was men het wel over eens tijdens de dialoogsessie Lerende sector. En leren – bijvoorbeeld hoe de bouwsector het beste kan samenwerken – doe je vooral door te doen.

Dat kan op vernieuwende manieren. Zo maakt een virtual reality-omgeving of serious game het mogelijk om spelenderwijs (en zonder daadwerkelijke gevolgen) fouten te maken. Maar ook een old skool leerplan met leeropgaven bij agendapunten uit de Marktvisie kan zoden aan de dijk zetten. Nog zo’n beproefd concept: altijd met elkaar in gesprek blijven – leren door te converseren.

Benieuwd naar nog meer dialoogsessies? Klik op de pijltjes links en rechts