Terugblik

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat & 03

Gesproken met

15 april: informele ministeriële bijeenkomst Corridor management

Europese verkeerscorridors verbinden Europese landen en leveren grote economische en duurzame voordelen op. Europa is – met haar vele landsgrenzen, talen, systemen en regels – echter nog niet 1 geheel. Waardoor de corridors nog niet optimaal functioneren. Om dit te verbeteren, organiseerde Rijkswaterstaat, in het kader van het EU-voorzitterschap van Nederland, het congres ‘Safe, efficient and multimodal European Corridors’. Deelnemers uit verschillende EU-lidstaten stippelden hier samen de route uit naar een effectief internationaal wegennetwerk.

18 mei: industry day Blankenburgverbinding

Ruim 150 deelnemers uit de bouwwereld waren op 18 mei in Rotterdam aanwezig bij de industry day over de Blankenburgverbinding. Rijkswaterstaat informeerde geïnteresseerde bedrijven – aannemers, ingenieurs, investeerders – over de aanbesteding van deze nieuwe tunnelverbinding tussen de A20 en A15. Hierdoor konden marktpartijen allianties vormen en heel gericht met de aanbesteding aan de slag. Vooral op het gebied van financiering: de F van het DBFM-contract.

Aan deze artist impression kunnen geen rechten worden ontleend.

20 mei - 1 juli: Plastic Free Rivers Makathon

In 4 dagen gingen 14 teams, onder begeleiding van 21 experts en 18 mentoren, op 2 locaties aan de slag met 1 prangende vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat er geen plastic meer ronddobbert in rivieren? Innovators uit verschillende disciplines en vakgebieden deden mee aan deze Plastic Free Rivers Makathon. Het resultaat: 7 concepten die doorgaan naar de finale op 1 juli.

21 mei: Wereldvismigratiedag

Door de aanleg van dammen en dijken zwemmen trekvissen niet zo 1, 2, 3 van zout naar zoet water. Hierdoor kunnen ze niet goed groeien en zich dus ook niet voortplanten. Met een lagere visstand en daarmee slechter functionerend ecosysteem als gevolg. Vis is namelijk een belangrijke schakel in de voedselketen. Tijdens de Wereldvismigratiedag werd internationaal aandacht gevraagd voor dit nijpende probleem – én de bijbehorende oplossingen. Zo werd de Afsluitdijk, die met tal van ingenieuze vondsten visvriendelijk wordt gemaakt, eens goed in het zonnetje gezet. Bezoekers konden via virtual reality een duikhelikoptervlucht maken door de Vismigratierivier, een opening in de Afsluitdijk.

27 mei: iSea 2016

Hoe maken we ook in de toekomst duurzaam gebruik van onze wateren? Door te innoveren natuurlijk! Dat gebeurde dan ook volop op iSea 2016, hét netwerkevenement voor innovatieve ondernemers met een visie. Tijdens de pitchwedstrijd Match of the Concepts passeerde de een na de andere vernieuwende oplossing de revue. Het concept We4Sea kwam het beste uit de strijd. Deze software combineert data van verschillende bronnen en stuurt een analyse hiervan naar scheepseigenaren. Zo krijgen zij inzicht in het energieverbruik van hun schip. En kunnen ze dit verminderen. Bij een gelijke vaarsnelheid levert dat zo’n 20% minder brandstofverbruik op.

26-28 mei: Campus Party

Het grootste technologiefestival ter wereld, daar mag Rijkswaterstaat natuurlijk niet ontbreken. Daarom deden we mee aan de Campus Party, die van 25 tot en met 28 mei plaatsvond in Utrecht. Onze uitdaging voor deelnemers: make ‘m smarter! Welke mogelijkheden kan the internet of things – pratende apparaten dus, vrij vertaald – Rijkswaterstaat opleveren? ‘The Street Devils’ kwamen als winnaar uit de bus met een simpel en veelbelovend idee: plaats sensoren in auto’s die via de mobiele telefoon de toestand van het wegdek tonen.

4 juni: Dag van de Bouw

Skeeleren, fietsen of wandelen op een nieuwe snelweg? Op de foto met een betonpomp, vrachtwagen of shovel? Of zelf grond leren verplaatsen met een kleine elektrische kraan? Het kon allemaal op de Dag van de Bouw. Ook tijdens deze elfde editie gaven Rijkswaterstaat en aannemers de liefhebbers weer een kijkje achter de hekken van tal van bouw- en infraprojecten.

1 april - 26 juni: FabCity

FabCity is een tijdelijke campus op het Java-eiland in Amsterdam. Meer dan 400 studenten, kunstenaars en andere creatievelingen onderzochten hier de mogelijkheden van de groene, zelfvoorzienende stad. Onder hen Hans Kalliwoda, die FabCity bezocht met zijn door Rijkswaterstaat gefinancierde World in a Shell: een mobiele vergaderzaal voor duurzame koplopers van allerlei culturen, achtergronden en leeftijden.