Vruchtbare innovatie-ideeën

Het tegengaan van voedselverspilling of het maken van recyclebare kleding. Niet echt onderwerpen waarbij je direct denkt aan Rijkswaterstaat. Toch zorgen we samen met onze partners voor mooie innovaties die bijdragen aan een duurzame leefomgeving.

Goede luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en zorg voor de natuur is sinds jaar en dag onderdeel van ons werk. Vanaf 2013 zijn we ook dé uitvoeringsorganisatie van beleid en regelgeving op het gebied van milieu en leefomgeving. De zorg voor een duurzame toekomst is voor Rijkswaterstaat daarom vanzelfsprekend geworden. We kopen bijvoorbeeld 100% duurzaam in bij GWW-projecten en onze infrastructuur gebruikt over 4 jaar al 20% minder energie dan in 2009. Ook dragen we bij aan het verminderen van afval en verspilling door materiaalketens – van grondstofwinning tot recycling – aan te pakken.

Halveren voedselverspilling
Heeft u enig idee hoeveel voedsel een Nederlander jaarlijks verspilt? Zo’n 47 kilo. En dat is niet alleen zonde, het zorgt ook voor onnodige druk op het milieu. Rijkswaterstaat werkt met gemeentes, bedrijven en instellingen hard aan het halveren van voedselverspilling. Van 47 kilo naar 28 in 2030. Hiervoor zetten we vooral in op afvalscheiding, preventie en het sluiten van grondstofketens. Zo brachten we dit onderwerp samen met Hutten, een culinair bedrijf dat De Verspillingsfabriek oprichtte, onder de aandacht op de Innovation Expo 2016. En onder de naam VANG (Van Afval Naar Grondstof) Huishoudelijk Afval bieden we gemeentes onder andere een online platform met handvatten om hun inzamelbeleid en voorlichting te verbeteren.

Ook in onze eigen kantines hebben we oog voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld door ons afval beter te scheiden en door Meatless Monday. 

Even opscheppen: op Meatless Monday eten we geen vlees in onze kantines. Lekker duurzaam.

Milieuvriendelijke mode
Een andere innovatie waar we trots op zijn, is het leasen van recyclebare kleding. De outfits van de stewards op onze sluizen is gemaakt van 100% recyclebare polyesterstof. Dit is een 2 jaar durende proef die vorig jaar april van start ging. Aan het eind van het vaarseizoen neemt onze partner Dutch aWEARness alle jassen en broeken in, versnippert ze tot vezels en spint er nieuwe kledingstukken van. Dit bespaart veel energie, water en chemicaliën ten opzichte van het produceren van geheel nieuwe grondstoffen.

De pilot met Dutch aWEARness is slechts een voorbeeld van innovaties op het gebied van kleding. Ook met andere partijen werken we aan duurzame mode. Bijvoorbeeld met WE Fashion en het ministerie van Defensie.

Een nieuw vaarseizoen, een nieuwe outfit: de kleding van de stewards op onze sluizen wordt elk jaar gerecycled.

Van berm tot bladzijde
Naast het hergebruiken van afval binnen onze eigen ketens, léveren we ook afval aan derden voor hergebruik. Bijvoorbeeld het gemaaide gras  van de bermen langs onze rijkswegen. Dankzij de Biomassa Alliantie en de afdeling Natuurlijk Kapitaal van Rijkswaterstaat krijgt dit bermmaaisel een tweede leven in de papierindustrie. We werken hier samen met maar liefst 17 partners: andere overheden, gespecialiseerde bedrijven die de vezels uit het gras halen en bedrijven die de vezels verwerken tot verpakkingsmateriaal. Van gras naar karton. Zo leveren we een bijdrage aan een biobased economy.

Nu nog bermgras, straks wellicht een eierdoos

Stad van de toekomst
Onder de naam Slimme en gezonde stad werken we samen met lokale overheden, bedrijven en kennisinstellingen in de regio Utrecht aan de ideale stadsinrichting. We denken vanuit bewoners en verbinden thema’s, bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, bereikbaarheid, energie, klimaat en gezondheid. Met de Future City Experience kunnen we mensen de schone, duurzame, leefbare en actieve stad van de toekomst laten ervaren. Hiervoor gebruiken we slimme technieken, zoals een interactieve tafel die de gevolgen van ontwerpkeuzes zichtbaar maakt. Of we zetten een virtual reality-bril en hometrainer in om fietsgedrag te onderzoeken. Zo werken we – stap voor stap – aan de leefomgeving van de toekomst.

In de slimme en gezonde stad komen tal van duurzame innovaties samen.

Werkt u ook aan een innovatie die onze leefomgeving duurzaam maakt? We gaan graag met u in gesprek! Neem contact met ons op via de Servicedesk Zakelijk.