Nieuws

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat & 02

De kunst van het samenwerken

Museumwaardig afscheid

Een oude hoeve aan de Schieveensedijk maakt binnenkort plaats voor de nieuwe A16 Rotterdam. De schuur van de hoeve is deels opgebouwd uit bijzondere bak- en gevelstenen, afkomstig van de Leidse buskruitramp uit 1807. Om ervoor te zorgen dat dit stukje geschiedenis niet verloren gaat, zorgen we samen met Museum Oud Overschie en aannemer Dura Vermeer dat de stenen een nieuwe plek krijgen. We zorgen voor uitgebreide fotodocumentatie én het museum bouwt de muurtjes weer op en stelt ze tentoon aan een breed publiek. Lees ook het artikel op de website van Rijkswaterstaat.

Zonder handen achter het stuur

Dat Smart Mobility ons werk en onze samenleving verandert, dat weten we inmiddels wel. Maar hoe precies en in welk tempo? Het antwoord op die vraag is nog niet zo simpel. Daarom heeft Rijkswaterstaat een training ontwikkeld mét testrit in een zelfrijdende auto. Naast de basismodule zijn 5 verdiepende thema’s uitgewerkt: inkoop, beleid en recht, techniek, human factors en veiligheid. De training is bedoeld voor de medewerkers en partners van Rijkswaterstaat. Lees er meer over in de Smart Mobility Stories.

800 jaar het water de baas

Nederland is onlosmakelijk verbonden met water. We wonnen land van de zee, maar vechten nog iedere dag tegen overstromingen. Het werk van Rijkswaterstaat en de waterschappen stond centraal tijdens de driedelige tentoonstelling Waterbazen. Deze expositie in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum en het Rijnlandshuis in Spaarndam gaf een overzicht van 800 jaar strijd tegen het water. Ook de huidige situatie en toekomst zijn multimediaal in beeld gebracht.

Bekijk ook de videoverhalen van Christiaan Brunings en Frederik Willem Conrad: de eerste leiders van Rijkswaterstaat.

Niet meer stranden met veilige randen

Ruim 1/3 van alle ongevallen op rijkswegen heeft te maken met de berm. Vooral een abrupte overgang van asfalt naar berm levert gevaarlijke situaties op. Rijkswaterstaat schreef daarom een prijsvraag uit om de randen van zoab veiliger te maken. BAM, Heijmans, KWS Infra en de Nederlandse Frees Maatschapij/ Esha Infra Solutions bedachten de winnende ontwerpen. Deze testen we de komende tijd met proefvakken op verschillende rijkswegen.

Watermanagement in noodsituaties

Het ministerie van Defensie is de nieuwste partner van het Watermanagementcentrum Nederland. Binnen dit centrum werken waterschappen, Rijkswaterstaat en het KNMI samen bij bestrijding van watercrises. Defensie brengt waardevolle ervaring mee op het gebied van grootschalige en langdurige calamiteiten. Denk aan de inzet van mensen en materieel, maar ook aan unieke technologie. Zoals infraroodcamera’s onder de straaljagers of drones, waarmee de status van keringen in tijden van hoogwater of extreme droogte is te beoordelen.

Vergelijkend warmte-onderzoek

Zonnepanelen in de berm – daar kun je haast niet tegen zijn. Maar deze duurzame energie-opwekkers hebben wél invloed op de bermbegroeiing. Onder andere doordat minder zonlicht en regen de bodem bereikt. Joost van Leeuwen, stagiair bij Rijkswaterstaat, onderzocht voor zijn afstuderen het verschil tussen conventionele en tweezijdige panelen. Zijn vraag: hoe vind je de optimale balans tussen energieproductie en de ecologische functie? Bekijk de infographic die Joost maakte.