Terugblik

Dit artikel hoort bij: Rijkswaterstaat & 02

Gesproken met

30 mei: Green Deal Awards 2017

De Green Deal Circulair Inkopen is in de prijzen gevallen bij de Green Deal Awards. Sinds 2013 werken de 35 deelnemers van deze overeenkomst aan een circulaire economie. In het kort: onderdelen of grondstoffen die het eind van hun levensduur hebben bereikt, moeten binnen hetzelfde productieproces opnieuw worden gebruikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld al bij het maken van bedrijfskleding of kantoormeubilair. De jury prees de deal als inspiratie voor alle organisaties die concrete stappen willen zetten richting verduurzaming.

12 – 14 juni: Fib Symposium

Maar liefst 625 deelnemers, 43 landen en 340 interessante presentaties kwamen voorbij tijdens het Fib Symposium 2017. Met als thema ‘High tech concrete: Where technology and engineering meet’ presenteerden de bekendste internationale bedrijven er de nieuwste technieken. Een greep uit het brede aanbod: 3D-betonprinten, ultra-hogesterktebeton voor prefab bruggen, het hoogste gebouw van Italië en de langste hangbrug van Afrika.

7 september: Making Waves

Onder toeziend oog van Kofi Annan en minister Schultz van Haegen vond begin september het evenement Making Waves plaats. Het doel: ‘making things possible’. Met de Afsluitdijk als decor werden innovaties naar een hoger niveau getild. Het resultaat: 35 innovaties, 500 bezoekers en 20 deals. De projecten Micreos – een alternatief voor antibiotica – en Rain(a)way – bestrating waarin de afwatering van regenwater speels zichtbaar is – werden tot winnaar gekozen. Bekijk de aftermovie en foto’s op de website van het evenement.

14 september: Waterbeheerders in energietransitie

Voor de waterbeheerders van Nederland heeft de klimaatverandering grote gevolgen. Daarom hebben ze stevige ambities om energieneutraal te worden. Op 13 september wisselden medewerkers, bestuurders en directieleden van alle waterschappen en Rijkswaterstaat hierover van gedachten in het LEF Future Center. De les van de dag: er is veel potentie om energieneutraal te worden. Een flinke omslag, die vraagt om samenwerking met alle regionale partners.

20 september: aftrap Nieuwe Marker Wadden

Leerlingen van het het Technasium van Scholengemeenschap Lelystad en het Technasium van het Almere College uit Dronten werken tot eind dit jaar aan nieuwe, innovatieve ideeën voor een 2e eilandengroep in het Markermeer of een verbeterde versie van de huidige Marker Wadden. Hiervoor gaan ze met een computerspel en data van Rijkswaterstaat en Deltares aan de slag om mee te denken over natuur, recreatie en energie. Eind december presenteren de leerlingen hun adviezen.

4 oktober: Asfalt Top

Het programma Asfalt-Impuls heeft als hoofddoel de levensduur van asfalt te verlengen door de kwaliteit te verbeteren. Vlak voor de zomer zijn verschillende projectvoorstellen ingediend. Deze zijn op 4 oktober op de Bouwcampus overgedragen aan de managers van de deelnemende organisaties en bedrijven. Zij gaan hier nu 5 jaar lang mee aan de slag. Een greep uit de projectvoorstellen: het  ontwikkelen van levensduurvoorspellingen, het opstellen van uniforme methoden om duurzaamheid te bepalen en het verbeteren van kwaliteit door middel van nieuwe technieken.