Alles wat Rijkswaterstaat en zijn partners doen met Smart Mobility heeft te maken met digitalisering. Op hun beurt zijn data essentieel voor digitalisering. Sterker: het zijn data die ‘Mobility’ ‘Smart’ maken en het verkeer en de scheepvaart voorzien van inzichten die het mogelijk maken om te digitaliseren. Willen overheden, markt, weggebruiker en schipper profiteren, dan is data-uitwisseling cruciaal: tussen organisaties en mensen én tussen assets en kunstwerken. Daar komt connectiviteit in beeld. Alleen als deze organisaties en mensen, assets en kunstwerken verbonden zijn én onderling kunnen communiceren, is data-uitwisseling mogelijk. Het is niet voor niets dat ‘Connectiviteit en data-uitwisseling’ één van de vijf kerntransities van Smart Mobility is en in het hart staat van onze programma-aanpak.

De kerntransitie Connectiviteit en data-uitwisseling is in alle opzichten een verhaal van verbinding(en). Verbinding op basis van een doordachte architectuur en goede infrastructuur. Verbindingen die de noodzakelijk groeiende datastromen mogelijk maken en data van A naar B leiden (bijvoorbeeld via glasvezel en het mobiele netwerk). Het is ook een verhaal van de verbinding tussen partners die zorgen voor een veilige uitwisseling van die data (secure en met waarborgen voor privacy) via dataloketten, zoals het NDW voor wegverkeersgegevens en COMEX/EURIS voor de internationale scheepvaart.

Lieke Berghout
Hans Nobbe

Voor vlotte en veilige verbindingen trekt Rijkswaterstaat samen op met leveranciers en gebruikers van data. De eisen aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en snelheid van onze netwerken zijn hoog. Om een huis te kunnen bouwen en uiteindelijk in te richten moet het immers gebouwd zijn op een zeer solide fundament. In dit e-zine laat Rijkswaterstaat zien hoe we zelf bouwen aan dit fundament. En het laat zien hoe we samen met partners als het NDW werken aan het verder verbeteren en uitbouwen ervan.

Connectiviteit en data-uitwisseling is ook een verhaal te noemen van grotendeels onzichtbare verbindingen. Deze kerntransitie is er een die vooral onder de motorkap plaatsvindt, voor een belangrijk deel zelfs letterlijk uit het zicht, onder de grond in de vorm van kilometers en kilometers glasvezelkabel of onzichtbaar door de lucht.

Met dit e-zine ontstaat volgens ons een goed beeld van wat er komt kijken bij connectiviteit en data-uitwisseling en de randvoorwaarden die nodig zijn voor veilig, efficiënt, betrouwbaar en vlot dataverkeer met respect voor privacy van (eind)gebruikers. Het laat daarmee zien hoe connectiviteit en data-uitwisseling bijdragen aan digitalisering van mobiliteit én daarmee cruciaal zijn voor Smart Mobility. Nu en in de toekomst.

Lieke Berghout, programmamanager Smart Mobility
Hans Nobbe, kerntransitietrekker connectiviteit en data-uitwisseling