Om de doorontwikkeling van circulaire viaducten te stimuleren, heeft Rijkswaterstaat in februari 2020 een Strategic Business Innovation Research (SBIR) in de markt gezet. Uit de 32 inschrijvingen zijn nu 10 veelbelovende voorstellen geselecteerd, die doorgaan naar de fase van haalbaarheidsonderzoek.

Rijkswaterstaat wil samen met andere opdrachtgevers investeren in de doorontwikkeling van circulaire viaducten. Daarom hebben we in februari 2020 tijdens de Week van de Circulaire Economie een SBIR circulaire viaducten aangekondigd. SBIR is een manier van inkopen, waarmee de overheid marktpartijen (financieel) kan belonen voor het ontwikkelen van innovaties. De SBIR circulaire viaducten richt zich op haalbaarheidsonderzoeken en prototypes en zorgt ervoor dat partijen die innovaties willen realiseren hiervoor worden betaald.

Aangenaam verrast

De beoordelingscommissie van de SBIR was aangenaam verrast door het grote aantal inschrijvingen en de verscheidenheid aan ideeën. Maar liefst 32 (consortia van) bedrijven deden een voorstel. De commissie, bestaande uit Andrea Chao (Advocaat, Simmons & Simmons), Mark Huijbregts (Hoogleraar Integrale Milieu-analyse, Radboud Universiteit Nijmegen), Harald Versteeg (Transitiemanager, de Bouwcampus), Robert de Roos (Topadviseur Techniek, Rijkswaterstaat) en Frederieke Knopperts (Programmamanager Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur, Rijkswaterstaat), heeft 10 voorstellen geselecteerd die doorgaan en worden onderzocht op haalbaarheid.

Hoog niveau

De geselecteerde partijen scoorden gemiddeld een 8 voor hun voorstel, wat volgens de commissie getuigt van een hoog niveau. De consortia waarvan het voorstel doorgaat zijn (op alfabetische volgorde): Arcadis Nederland BV, Consortium Vici v.o.f., Heijmans Infra B.V., Max Bogl Nederland BV, Mobilis B.V., N.V. BESIX S.A., Nebest B.V., Royal Haskoning DHV, Studio RAP en Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs BV. Doel van de haalbaarheidsfase is het selecteren van 3 consortia die doorgaan naar de prototypefase. Het haalbaarheidsonderzoek loopt van oktober 2020 tot februari 2021 en is op 7 oktober ingeluid met een startbijeenkomst.

Meer weten?

Lees dan het artikel ‘Open leeromgeving stimuleert innovaties’ uit het e-zine Rijkswaterstaat & van december 2019. Wilt u op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen? Stuur dan een e-mail naar circulaireviaducten@rws.nl.