Rijkswaterstaat werkt aan het onderhoud van bruggen, sluizen, wegen en waterwerken in Zeeland. Veel van deze objecten zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 en een groot deel is aan renovatie of vervanging toe. Benieuwd wat we de afgelopen tijd zoal hebben gedaan in het kader van een Bereikbaar Zeeland? U leest hier het laatste nieuws.

Meer informatie?

Kijk op de projectpagina van de bewegingswerken

Grote hijsoperatie op de Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering heeft 62 schuiven die open en dicht moeten kunnen. Nick Rijckaert is omgevingsadviseur op de Oosterscheldekering en vertelt over: “Iedere schuif heeft twee grote, hydraulische cilinders om de schuiven te openen en te sluiten. Die cilinders zorgen er ook voor dat de schuiven open blijven als ze open moeten zijn, en dat de schuiven stevig dichtgedrukt zitten als ze dicht moeten zijn. Na de ingebruikname van de Oosterscheldekering in 1986, hebben we nog geen groot onderhoud uitgevoerd aan deze hydraulische cilinders. Dat gaan we vanaf 1 april wel doen. We gaan de cilinders per stuk uit hun plek hijsen. Dat is een flinke klus. Je moet je voorstellen dat de grootste cilinder 21 meter lang is. Voor de veiligheid is de N57 die over de Oosterscheldekering loopt, tijdens de hijsoperaties,  twee uur afgesloten voor wegverkeer. Na de hijsoperatie brengen we de cilinders met een vrachtwagen naar de fabriek. Daar controleren en renoveren we ze. Voor 1 oktober moeten we de cilinders weer terugplaatsen, dan start het stormseizoen. In het volgende e-zine laten we meer zien van deze indrukwekkende hijsoperatie!”

Oosterscheldekering

Duurzaam herstel geleiderails middenberm A58 afgerond

Rijkswaterstaat heeft de werkzaamheden aan de 15 kilometer geleiderails in de middenberm van de A58 tussen Arnemuiden en Kapelle afgerond. Tijdens de werkzaamheden, die plaatsvonden van 31 oktober tot begin februari, werden de oude geleiderails gedemonteerd en vervangen door nieuwe rails. Ongeveer 60% van de oude geleiderails is hergebruikt. De nieuwe geleiderails kunnen er weer jaren tegenaan.

Geleiderails middenberm A58

Nieuwe rotondes en wegdeel Serooskerke vertraagd

Rijkswaterstaat werkt aan de N57 en N59 op Schouwen-Duiveland. We leggen hier vijf nieuwe rotondes en een nieuw wegdeel aan. Bij Burgh-Haamstede zijn twee rotondes gerealiseerd en ook bij de Zwaardweg, ter hoogte van Kerkwerve, is een nieuwe rotonde aangelegd. Hiermee zijn twee van de drie onderdelen voltooid. De vergunning voor het derde deel van het project, bij Serooskerke, is nog niet verleend vanwege stikstofproblematiek. Hier legt Rijkswaterstaat twee rotondes, twee fietstunnels en een nieuw stuk weg aan. Vanwege de nog niet verleende vergunning is dit deel van het project vertraagd. Het project staat nu op de lijst van projecten die prioriteit krijgen bij ondersteuning door stikstofspecialisten. Het is nog niet bekend wanneer het werk kan worden uitgevoerd.

Rotonde Zwaardweg

Meer weten over het onderhoud aan de Vossemeersebrug en de andere boogbruggen van Tholen? Je leest hierover in het artikel ‘feiten en cijfers’.

Nieuwe verflaag voor hangeraansluitingen Vossemeersebrug

Van 20 maart tot en met 7 april is de Vossemeersebrug 3 weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer wegens onderhoudswerkzaamheden. Tijdens inspecties troffen we roestvorming aan op de hangeraansluitingen. Dat zijn de verbindingspunten tussen de boog en de hangstangen. We maken de hangeraansluitingen van de brug vrij van roest. Daarna brengen we meerdere nieuwe verflagen aan op de hangeraansluitingen. Na de werkzaamheden kunnen de hangeraansluitingen weer voor lange tijd mee.”

In deze video legt Olivier Elseman, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, uit wat de werkzaamheden inhouden en wat de gevolgen zijn voor het verkeer.

Beeldmerk Bereikbaar Zeeland

Op de hoogte blijven?

We houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het groot onderhoud aan de infrastructuur. Dat doen we onder andere via de nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland, waarop u zich kunt abonneren. Benieuwd naar alle projecten? Neem dan eens een kijkje op de projectpagina Bereikbaar Zeeland.

Wanneer u de weg of het water op gaat, bekijk dan voor vertrek Van A naar Beter of Vaarweginformatie.nl voor de actuele reisinformatie.