Floating Car Data speelt een steeds belangrijkere rol voor de weggebruiker. Data, afkomstig van navigatiesystemen en mobiele telefoons, worden gebruikt om de automobilist continu op de hoogte te houden van files en wegomleggingen. Rijkswaterstaat wil graag de eigen meetsystemen zoals detectielussen en camera’s integreren met deze Floating Car Data (FCD). Folkert Bloembergen, projectmanager RWS Talking Traffic, zegt: “Dit is de toekomst. We staan aan de vooravond van een grote innovatieve ontwikkeling.”

Folkert Bloembergen, projectmanager RWS Talking Traffic

Om die integratie mogelijk te maken zijn afspraken en overeenkomsten nodig met serviceproviders van mobiele telefoons en navigatiesystemen. “Ik voorzie een grote toekomst voor een dergelijke innovatieve integratie. Onze data uit detectielussen en camera’s kunnen samen met Floating Car data (FCD) zorgen voor nóg veiligere wegen omdat files, ongevallen of andere calamiteiten sneller inzichtelijk zijn. Maar dan moet onze data ook bij de bestuurder in de auto terechtkomen.’’

Hoop op aansluiting meer wegbeheerders

Het grote voordeel van integratie is dat informatie over het gehele wegennet in Nederland hetzelfde is. Die integratie staat nog in de kinderschoenen, maar Bloembergen heeft er alle vertrouwen in dat het samenvoegen van dergelijke data een grote verbetering brengt. Hij stelt: “We werken hier nu samen met twaalf wegbeheerders aan en hopen dat meer van hen zich aansluiten, want we ontwikkelen en testen de mogelijkheden volop.”

Samenwerking met grote serviceproviders

Bloembergen stelt dat een integratie nóg effectiever is als er meer voertuigen ‘connected’ zijn. “Dit is mogelijk door samenwerking met grote serviceproviders uit de auto-industrie zoals TomTom. Daar werken we momenteel hard aan. Bovendien zijn er meer databronnen die we kunnen gebruiken om de weggebruiker nog beter van dienst te zijn; Probe Vehicle Data bijvoorbeeld.” Deze data komen van sensoren in auto’s. “Feitelijk zoeken we naar allerlei databronnen die de verkeersveiligheid én de leefbaarheid verbeteren doordat weggebruikers bijvoorbeeld niet meer in een file terecht te komen.

Meer over de mogelijkheden van Floating Car Data is te lezen in deze longread.