Al honderd jaar werken Rijkswaterstaat en het KNMI samen om Nederlanders te waarschuwen bij een eventuele stormvloed. Op 1 oktober, traditioneel het begin van het stormseizoen, wordt hierbij stilgestaan. Rijkswaterstaat en het KNMI hebben deze wettelijke taak al een eeuw vol trots uitgevoerd en kijken samen vooruit naar de toekomst. Om meer te vertellen over het werk, de Stormvloedseindienst (SVSD) en dit bijzondere jubileum publiceren de organisaties het eenmalige mini-magazine ‘Waarschuwen voor Stormvloed’.

Stormvloed in beeld

De SVSD veranderde in die honderd jaar langzaam richting de Crisisadviesgroep WMCN-Kust en Benedenrivieren en bestaat uit leden van het KNMI en Rijkswaterstaat. Deze organisaties houden gezamenlijk de risico’s voor een stormvloed in de gaten en waarschuwen waar nodig de juiste instanties om over te gaan tot actie. “In een land als Nederland voelt het vanzelfsprekend dat we goede weermodellen en stormwaarschuwingen hebben. Het is goed dat we stilstaan bij de historie van deze dienst en de kennis en kunde die deze dienst in huis heeft. Samen zorgen zij dat Nederland weer een stapje veiliger is. Op naar de volgende honderd jaar!” aldus Nancy Scheijven, directeur water en scheepvaart.

Jan Rozema, vakgroepmanager Weer- en Klimaatdiensten (KNMI) vult aan: “Wij als RWS en KNMI weten dat een goede stormvloedwaarschuwing helemaal niet vanzelfsprekend is: Blijven investeren en innoveren in kennis en middelen is cruciaal. Dat doen we al 100 jaar, en willen we blijven doen. Als KNMI dragen we bij middels de ontwikkeling van een  “Early Warning Centre”, in goede samenwerking met Rijkswaterstaat en de waterschappen.”

Bijzondere historie

In dit magazine blikken de organisaties terug op het ontstaan van de SVSD en kijken de leden van de Crisisadviesgroep WMCN-Kust vooruit naar het komende stormseizoen en de bijbehorende werkzaamheden. Veel leesplezier!