Met honderden boeren die de snelwegen wisten te domineren lijkt 2019 de boeken in te gaan als het jaar waarin het klimaat centraal stond. En terecht. We hebben maar één aarde en verbruiken jaarlijks meer dan de aarde ons geeft. Daarom draagt ook CIV actief haar steentje bij met initiatieven om het werk duurzamer te maken. In 2030 wil Rijkswaterstaat Circulair en Klimaatneutraal werken.

2 opgaves

“Binnen CIV hebben we 2 opgaves,” verteld Ingrid Janssen, adviseur duurzaamheid bij de afdeling Kwaliteit en Processen. “Enerzijds moeten we onze eigen informatievoorziening zo duurzaam mogelijk maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan printers en laptops binnen Rijkswaterstaat. Anderzijds moeten we kijken hoe we onze informatievoorziening zo inzetten dat we daar als Rijkswaterstaat duurzaam door worden.” Beide dragen bij aan een duurzamer Rijkswaterstaat en daarmee aan een duurzamer Nederland.

'In 2019 hebben we een grote slag gemaakt met het project Mobile Only'

RWS werkt Mobiel

“In 2019 hebben we een grote slag gemaakt met het project Mobile Only (RWS werkt Mobiel). Daarbij hebben we (vrijwel) alle desktops vervangen door laptops. En die nieuwe laptops zijn niet zomaar gekozen. Met HP kwamen we tot een model dat modulair is. Ondanks de verschillende formaten past bijvoorbeeld de accu in elke laptop. Hetzelfde geldt voor het geheugen en ga zo maar door. Hierdoor kunnen we in de toekomst heel gemakkelijk van twee kapotte laptops, een hele maken. Tegelijkertijd zijn bij dit type laptops de onderdelen heel makkelijk te vervangen. Dat zorgt ervoor dat een laptop veel langer mee kan, zelfs als afzonderlijke onderdelen kapotgaan.” Door Mobile Only is tevens een aanzienlijke reductie van het aantal apparaten gerealiseerd. “Alle medewerkers hebben nu één eigen apparaat wat nu al een besparing van minimaal 14% heeft opgeleverd. En dan is het project niet eens helemaal klaar.”

Tweede leven

En daar stopt het niet volgens Ingrid. “We hebben van het begin af aan al de wens uitgesproken om ook refurbished apparatuur aan te schaffen. Dat zijn apparaten die na een eerste gebruik klaargemaakt worden voor een tweede leven. Tijdens de uitrol van Mobile Only konden we dat nog niet doen, het model laptop dat wij nodig hadden was simpelweg te nieuw, maar in de toekomst behoort dit zeker tot de mogelijkheden.” Mobile Only was een gezamenlijk project van CIV en CD (Corporate Dienst).

Ingrid Janssen, adviseur duurzaamheid

Minder wrijving

Tegelijkertijd is CIV bezig met mooie initiatieven om werkzaamheden van Rijkswaterstaat te verduurzamen. “Zo hebben we met Asset Management gewerkt aan slimme sensoren op bruggen en sluizen die het energieverbruik meten. Als dat plotseling toeneemt weten we dat er iets aan de hand is. Misschien schuurt de brug wel ergens en verbruikt hij daardoor meer energie. Iets dat anders minder snel opgemerkt zou zijn en we nu dankzij de sensoren vrijwel meteen kunnen verhelpen.”

'Met Corridorgerichte Bediening en Begeleiding kunnen we in de scheepvaart een hoop CO2-uitstoot besparen'

Minder wachten

“Met Corridorgerichte Bediening en Begeleiding kunnen we in de scheepvaart een hoop CO2-uitstoot besparen. Schippers geven aan de verkeersbegeleiding door welke route ze willen volgen. Vervolgens wordt er via trajectplanning bij het openen van bruggen en het indelen van schuttingen in sluizen automatisch rekening gehouden met het schip. De schipper krijgt zo precies te weten wanneer de volgende brug openstaat. Daar kan hij zijn snelheid op aanpassen zodat het schip niet stil komt te liggen voor een brug. Dat is belangrijk, want zelfs als een schip stilligt stoot het schadelijke stoffen uit.”

In balans

Ingrid zelf is blij met alle maatregelen die genomen worden, maar begrijpt heel goed dat haar taak voorlopig nog niet voorbij is. “In 2019 bereikten we op 19 juli Earth Overshoot Day. Dat is de dag in het jaar waarop de mensheid meer grondstoffen heeft gebruikt dan dat dat jaar door de aarde worden aangemaakt. Als iedereen zou leven zoals in Nederland, dan was die dag zelfs al op 4 mei geweest!” Ingrid hoopt dat we ooit de balans bereiken. “Het is niet erg als we grondstoffen gebruiken, maar geef de aarde tijd om te herstellen. Die balans is voor mij een droom, al ben ik bang die in mijn generatie niet te bereiken. Tot die tijd kunnen we alleen maar ons best doen en een steentje bijdragen waar mogelijk!”

Ellen Hoog Antink, strategisch adviseur circulariteit Corporate Dienst (CD)

‘We moeten niet alleen kansen grijpen, maar ook keuzes maken’

Ellen Hoog Antink, strategisch adviseur circulariteit binnen Corporate Dienst (CD), startte in 2019, samen met Ingrid Janssen (CIV), met een onderzoek naar de ecologische voetprint van van hun onderdelen. “Het onderzoek laat zien welk van onze activiteiten de grootste milieu-impact hebben en gaat ons helpen focus aan te brengen in waar we onze tijd en geld in steken. We vinden het belangrijk dat we duurzaamheidsmaatregelen uitvoeren die een grote impact hebben, zoals monitors en laptops of heel zichtbaar zijn, zoals de koffiebekers.” Het onderzoek gaat helpen bij de besluitvorming, zowel bij de CD als bij het CIV. “Momenteel grijpen we vooral kansen die voorbijkomen op het gebied van duurzaamheid. Straks kunnen we heldere keuzes maken. Daar sturen we dan op.”