Er vinden nog steeds ongelukken plaats tijdens werkzaamheden op de weg. Aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs en aannemers, botsabsorbers en pijlwagens zijn helaas nog altijd actueel nieuws. Elk ongeval is er natuurlijk één te veel. De veiligheid tijdens afhandeling van incidenten en bij werkzaamheden moet dus omhoog. Voor iedereen die aan of op de weg werkt én voor alle weggebruikers die er langs rijden.

Lieke Berghout

‘Ieder ongeval dat we kunnen voorkomen, is een grote winst’

Michiel Bontenbal

Het attenderen en waarschuwen van weggebruikers met behulp van digitale in-carberichten is een van de manieren om dit aan te pakken. Ieder ongeval dat we met slimme connectiviteit en betrouwbare communicatie kunnen voorkomen, is een grote winst.

In deze special gaat het om die digitale berichten waarmee we de veiligheid vergroten. Het maakt onderdeel uit van de ambitie om alle informatie die nodig is voor een vlotte en veilige reis, in-car beschikbaar te hebben. Dat is een van de transities waaraan we werken in het programma Smart Mobility. Actuele informatie over files en de daaraan gekoppelde routeadviezen in navigatiesystemen zijn inmiddels gemeengoed. De volgende stap is om alle weggebruikers heel specifiek te kunnen waarschuwen voor gevaarlijke situaties waar zij mee te maken krijgen. Zo kunnen bestuurders in de toekomst beter anticiperen op hun route én gevaarlijke situaties vermijden. De waarschuwing voor wegwerkzaamheden of een incident heeft daarin topprioriteit.

Om deze waarschuwingen te kunnen communiceren zijn connectiviteit, nieuwe systemen, standaarden én een goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de andere partners in de dataketen onmisbaar. Het C4Safety-project, wat staat voor “connectiviteit voor veiligheid”, speelt een belangrijke rol in het waarmaken van de ambitie. In deze special lees je meer over wat we al hebben gedaan en wat er nog komt.

Lieke Berghout, programmamanager Smart Mobility
Michiel Bontenbal, projectmanager C4Safety