Feiten en cijfers

Dit artikel hoort bij: Bereikbaar Zeeland | 5

Oosterscheldekering krijgt maar liefst 372 nieuwe codegevers

Zijaanzicht van de Oosterscheldekering

Wie deze zomer een aantal schuiven van de Oosterscheldekering ziet bewegen, hoeft daar niet gek van op te kijken. Tot en met september zijn we bezig met het plaatsen van in totaal 372 nieuwe codegevers. Jos Maassen, contractmanager bij Rijkswaterstaat, legt uit wat deze apparaten precies doen, waarom we ze vervangen en wat het nut is van de schuifbewegingen.

‘We kunnen op afstand zien hoe hoog of laag een schuif staat’

‘Codegevers zijn apparaten die de stand van elke afzonderlijke schuif van de Oosterscheldekering meten. Zo kunnen we op afstand precies zien hoe hoog of laag een schuif staat en bovenal: of de schuif recht beweegt', aldus Jos. ‘Het is erg belangrijk dat een schuif kaarsrecht naar boven en naar beneden gaat, omdat ‘ie anders kan klemlopen en dus niet goed sluit.’

De schuiven van de Oosterscheldekering hebben altijd al codegevers gehad, maar de huidige zijn aan vervanging toe. Door deze zomer nieuwe te plaatsen, borgen we de betrouwbaarheid van de installatie voor de komende 15 jaar. In totaal gaat het om 372 nieuwe codegevers voor de 62 schuiven. Elke schuif krijgt er 6. Namelijk 3 aan de noordzijde van de schuif en 3 aan de zuidzijde.

Jos Maassen, contractmanager bij Rijkswaterstaat

Beweging voor elke codegever

‘We gaan de codegevers één voor één vervangen. Na elke vervanging bewegen we de schuif even heen en weer om te controleren of de nieuwe codegever gelijkloopt met de andere op dezelfde schuif. Als alle codegevers van een schuif zijn vervangen, doen we nog een complete sluiting. De betreffende schuif gaat dan helemaal dicht en direct weer open’, kondigt Jos aan.

Het vervangen van de codegevers gebeurt tussen mei en september. De korte sluitingen veroorzaken geen hinder. Wel zal de omroepinstallatie van tevoren steeds afgaan om eventuele onderhoudsmonteurs op locatie extra te waarschuwen. De parallelweg blijft beschikbaar voor voetgangers, (brom)fietsers en al het verkeer dat nodig is voor onderhoud aan de Oosterscheldekering.

'Het vernieuwen van de codegevers is onderdeel van een grotere renovatie'

28 sluitingen wegens hoog waterpeil

Naast deze sluitingen van afzonderlijke schuiven, voert Rijkswaterstaat elk jaar ook 4 reguliere testsluitingen uit. Daarbij gaan alle 62 schuiven van de Oosterscheldekering dicht. Zo controleren we of de stormvloedkering nog goed functioneert. Sinds de ingebruikname in 1986 is de Oosterscheldekering 28 keer gesloten om het achterland te beschermen tegen hoog water. Dat gebeurt bij een verwacht waterpeil van 3 m of hoger boven NAP.

Het vernieuwen van de codegevers maakt onderdeel uit van een grotere renovatie van de Oosterscheldekering. In totaal voeren we de komende jaren, naast het vaste onderhoud, nog 7 grote onderhoudsprojecten uit. Zo vindt in het kader van het project Modernisering Besturingssystemen nog minimaal één volledige testsluiting plaats in de maand juli. Daarnaast vervangen en integreren we verschillende beveiligingssystemen op en rondom de kering, renoveren we de 124 bewegingswerken, die de schuiven op en neer bewegen, en vervangen we de schuifaanslagen die de schuiven omhoog en naar beneden geleiden. 

Bekijk het volledige overzicht van alle renovaties en onderhoud aan de Oosterscheldekering.

Beeldmerk Bereikbaar Zeeland

Op de hoogte blijven?

We houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het groot onderhoud aan de infrastructuur. Dat doen we onder andere via de nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland, waarop u zich kunt abonneren. Benieuwd naar alle projecten? Neem dan eens een kijkje op de projectpagina Bereikbaar Zeeland

Wanneer u de weg of het water op gaat, bekijk dan voor vertrek Van A naar Beter of Vaarweginformatie.nl voor de actuele reisinformatie.

Bovenaanzicht van de Oosterscheldekering