In de schijnwerpers

Dit artikel hoort bij: Bereikbaar Zeeland | 5

Vernieuwde uitkijktoren Krammersluizen vertelt een verhaal

De uitkijktoren bij het Krammersluizencomplex heeft een flinke upgrade gekregen. Leuningen zijn geverfd, panelen vernieuwd en de parkeerplaatsen opnieuw ingericht. Het terrein is voorzien van 4 camperplekken, oplaadpunten voor e-bikes én nieuw meubilair. ‘Een mijlpaal in de renovatie van het sluizencomplex’, aldus adviseur omgeving Mayke Joosse.

René Gast en Yvonne Kroese, ontwerpers bij Wallstories

De uitkijktoren voor publiek staat al sinds 1985 bij het Krammersluizencomplex en was na ruim 35 jaar toe aan een opknapbeurt. Dat vonden ook de ontwerpers van Wallstories, René Gast en Yvonne Kroese, die gevraagd zijn de nieuwe panelen aan weerszijden van de trap te ontwerpen. ‘De oude trespa-platen waren behoorlijk verwaarloosd, verkleurd en vertoonden gaten. Wij dachten: hier is meer uit te halen’, aldus René. En dus toverden ze de toren om tot een landmark in de omgeving.

Panelen verbeelden diersoorten uit de omgeving

‘We waren onder de indruk van de manier waarop Rijkswaterstaat omgaat met flora en fauna’ – Yvonne Kroese, ontwerper

De nieuwe panelen verbeelden door middel van strakke, grafische vormen het water, de aarde en de lucht. ‘Bezoekers lopen als het ware langs de vissen, schaal- en schelpdieren en vogels naar boven’, beschrijft Yvonne. In totaal staan er ruim 50 diersoorten afgebeeld in de panelen. Van kokkels en garnalen tot steltlopers en roofvogels. Een onderzoeksrapport naar de flora en fauna in de omgeving, bracht hen op het idee om ‘de kwetsbare natuur’ op deze manier te symboliseren.

‘Daarin stond welke planten en dieren er leefden in de buurt van het Krammersluizencomplex, welke bedreigd waren, en op welke manier Rijkswaterstaat daar rekening mee houdt. We waren hier heel erg van onder de indruk’, vertelt Yvonne. ‘En dat niet alleen. We waren stiekem ook best verbaasd dat er zoveel bijzondere dieren in de Zeeuwse wateren leven. Zoals sepia’s en zeepaardjes. Die schoonheid van de natuur wilden we graag verbeelden.’

Nieuw parkeerterrein ‘ingebed in landschap’

‘Het hele terrein vertelt het verhaal van de omgeving’ – Mayke Joosse, adviseur omgeving

Mayke Joosse, adviseur omgeving bij Rijkswaterstaat

Het materiaal – 6 mm dik aluminium met een donkerblauwe poedercoating – past bij het robuuste bouwwerk. Daarnaast is er bewust gekozen voor opengewerkte panelen, in plaats van de dichte platen die er vroeger hingen, vertelt René. ‘Dat heeft als bijkomend effect dat de schaduwen, afhankelijk van de zon, mooi op de trap en het land vallen. Zo nemen de grafische ontwerpen steeds weer andere vormen aan en dat is ontzettend gaaf om te zien.’

Het resultaat mag er zijn, vindt ook Mayke Joosse, adviseur omgeving bij Rijkswaterstaat. ‘Het is echt heel erg mooi geworden’, zegt zij. ‘De uitkijktoren vertelt het verhaal van de flora en fauna en ook het parkeerterrein is helemaal ingebed in het landschap. Oude afmeerpalen dienen als bankjes en picknicktafels en paalhoofden als erfafscheiding tussen de camperplekken. Op die manier vertelt het hele terrein nu echt het verhaal van de omgeving.’

Deze zomer doen we daar nog een schepje bovenop door nieuwe informatieborden te plaatsen, die dieper ingaan op de Krammersluizen en het windmolenpark. 

Martijn Elzinga, adviseur techniek bij Rijkswaterstaat

Werkzaamheden aan het Krammersluizencomplex

Ondertussen wordt er in die omgeving hard gewerkt. De uitkijktoren maakt namelijk deel uit van het project civiele werken Krammersluizen. ‘We zijn bezig met het verstevigen van de oevers langs het Laagbekken. Daarnaast vernieuwen we op verzoek van de gebruikers de wachtplaatsen en remmingwerken nabij de sluizen, versterken we de bodembescherming en herstellen we de rioolschuiven, die een belangrijke rol spelen in het scheiden van zoet en zout water’, vertelt adviseur techniek bij Rijkswaterstaat, Martijn Elzinga.

Met deze werkzaamheden lopen we vooruit op de grote renovatie. ‘Over enkele jaren vervangen we de huidige zoet-zoutscheiding door een nieuw systeem met bellenschermen en doorspoelen van zoet water. We renoveren de basculebrug, jachtensluizen, duwvaartsluizen en gemalen. En we moderniseren de volledige besturing van het complex en maken we het op afstand bedienbaar. Tot slot verbeteren we de veiligheid conform de nieuwste machinerichtlijnen’, somt Martijn op.

Lees meer over de renovatie van het Krammersluizencomplex op de projectpagina.

Beeldmerk Bereikbaar Zeeland

Op de hoogte blijven?

We houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het groot onderhoud aan de infrastructuur. Dat doen we onder andere via de nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland, waarop u zich kunt abonneren. Benieuwd naar alle projecten? Neem dan eens een kijkje op de projectpagina Bereikbaar Zeeland

Wanneer u de weg of het water op gaat, bekijk dan voor vertrek Van A naar Beter of Vaarweginformatie.nl voor de actuele reisinformatie.