Betrouwbaar, digitaal en tijdig beschikt

Namens de Rijksoverheid voeren wij vijf wettelijke taken uit. Het beoordelen van aanvragen Baggerspecieverklaringen (op basis van de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm)) en Niet-reinigbaarheidsverklaringen grond (op basis van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa)) voeren we uit in opdracht van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat-DGMI (directoraat-generaal Milieu en Internationale Zaken). Zij regelen ook de financiering. De overige drie wettelijke taken voeren we uit in opdracht van en zijn gefinancierd door het Ministerie van IenW-DGWB (directoraat-generaal Ruimte en Water).

Namens de minister van IenW zorgden we tot 2024 voor de afhandeling van aanvragen voor gelijkwaardigheidsverklaringen IBC-voorzieningen (isoleren, beheersen en controleren) die vallen onder het Besluit bodemkwaliteit. Deze taak is geschrapt onder de Omgevingswet, en is per 1 januari 2024 komen te vervallen.

Baggerspecieverklaringen en Verklaringen niet-reinigbaarheid grond

Namens de minister van Financiën beoordelen we aanvragen om baggerspecieverklaringen, waarmee een ontdoener vrijstelling van afvalstoffenbelasting krijgt in geval van stort. Namens de minister van IenW beoordelen we aanvragen om verklaringen niet-reinigbaarheid grond, waarmee landelijk geborgd is dat alleen niet-reinigbare en niet-immobiliseerbare grond wordt gestort. In 2024 verwachten we in totaal zo’n 350 aanvragen verklaringen niet-reinigbaarheid grond en zo’n 75 baggerspecieverklaringen te verwerken en 1 of 2 beroep- en bezwaarprocedures te voeren.

Verklaringen (425 afhandelingen)

Verklaringen (425 afhandelingen)
VerklaringenPercentage
Reinigbaarheid68%
Baggerspecie32%

We beoordelen zowel de aanvragen voor verklaringen ‘Niet-reinigbaarheid van verontreinigde grond’ en ‘Baggerspecie’ als de aanvragen voor erkenningen op basis van het Besluit bodemkwaliteit.

Brontabel als csv (63 bytes)

Erkenningen kwaliteitsborging bodembeheer

Het Besluit bodemkwaliteit en het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen stellen eisen aan zowel de kwaliteit als de integriteit bij de uitvoering van werkzaamheden. Bedrijven en overheidsinstanties die aangewezen werkzaamheden willen uitvoeren, de zogenaamde bodemintermediairs, moeten in het bezit zijn van een erkenning van de Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Namens de minister zorgen wij voor het afhandelen van aanvragen voor deze erkenningen.

In 2024 verwachten we zo’n 3.250 aanvragen en wijzigingen om erkenningen te verwerken. In 2024 verwachten we een lopende beroepzaak af te ronden en 2 of 3 nieuwe beroep- en bezwaarprocedures te voeren. Nieuw in 2024 is dat bij de aanvraag voor een erkenning bodemkwaliteit voor het produceren van een bepaald producttype van een bouwstof de rapportage van het toelatingsonderzoek moet worden meegestuurd. 

Kwalibo (3100 afhandelingen)

Kwalibo (3100 afhandelingen)
KwaliboPercentage
1e aanvraag5%
Aanvraag wijziging32%
Admin. wijziging53%
Intrekking10%
Brontabel als csv (98 bytes)

Uitvoering kostenverhaal bodemsanering Wet bodembescherming

Wij zijn namens de Rijksoverheid belast met het uitvoeren van de wettelijke taak kostenverhaal in het kader van de Wet bodembescherming . Hieronder vallen onder meer het onderhandelen en het treffen van schikkingen met grote bedrijven en het versturen van stuitingsbrieven. Deze werkvoorraad is nagenoeg afgerond. Dat betekent dat wij in 2024 nog uitsluitend een adviserende rol hebben richting het Ministerie van IenW en decentrale overheden bij (oude of nieuwe) casus.

Fabrikant-eigenverklaringen

Namens de minister van IenW beheren en publiceren we een lijst met verleende fabrikant-eigenverklaringen , een milieu hygiënische verklaring op grond van het Besluit bodemkwaliteit. Deze lijst is informatief en biedt afnemers en handhavers een snelle controlemogelijkheid of een product terecht met fabrikant-eigenverklaring wordt geleverd. Per 2024 zijn fabrikant eigenverklaringen niet meer voor onbepaalde tijd geldig, maar voor een periode van vijf jaar.

Beheer van (wettelijke) instrumenten

Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond beheert ook in 2024 enkele (deels wettelijke) instrumenten:

Landelijke Bodem Toets- en Validatieprogramma

We verzorgen in 2024 het beheer en onderhoud van het Bodem Toets- en Validatieprogramma (BoToVa). Actualisatie van de service voor de Omgevingswet-toetsen is vertraagd tot 1 juli 2024. De normering en rekenregels voor PFAS worden pas ingebouwd, zodra het Handelingskader PFAS wettelijk formeel in de regelgeving is opgenomen. Een planning hiervoor is momenteel nog onbekend. Een gewijzigd milieu hygiënisch toetsingskader (MHT) voor diepe plassen is beleidsmatig gestaakt en wordt definitief niet in BoToVa ingebouwd.

Landelijke Meldpunt bodemkwaliteit

We coördineren en beheren sinds 2008 het Landelijk Meldpunt Bodemkwaliteit Met invoering van de Omgevingswet verlopen de meeste bodemmeldingen per 1 januari 2024 via het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Dit Meldpunt Bodemkwaliteit nemen we de komende jaren gefaseerd uit beheer. Alleen bodemmeldingen die nog onder het overgangsrecht vallen worden nog via dit meldpunt gemeld. In 2024 zijn dat naar verwachten circa 1.200 meldingen voor het nuttig hergebruiken van grond, baggerspecie en bouwstoffen in de bodem of in oppervlaktewater, vallend onder het Besluit bodemkwaliteit.

De ILenT voorziet vanaf 2024 in een centrale database van alle meldingen ten behoeve van stelseltoezicht door de ILenT en onze beleidsondersteuning aan het Ministerie van IenW.

Landelijke Bodemloket

Bodeminformatiebeheer kent een aantal structurele producten en diensten die we in 2024 regulier blijven beheren. Bekende voorbeelden zijn bodemloket.nl en het beheer van data-uitwisselstandaarden. Het Bodemloket.nl, met ongeveer 800 tot 1.000 gebruikers per dag, blijft in ons beheer. In samenwerking met SIKB organiseren we een tweetal bijeenkomsten van het Platform Informatiebeheer.

Voor de opgave `Uitvoering wettelijke taken’ hebben wij voor 2024 circa 8,0 + 1,75 = 9,75 fte aan capaciteit gepland.