Advisering en kennisinbreng grondverzet

In 2024 richten wij onze aandacht op de advisering en kennisinbreng bij vraagstukken over de toepassing van de regelgeving rond grondverzet en op benodigde aanpassingen van de bestaande regelgeving op het gebied van grondverzet (graven, saneren, toepassen, reinigen en storten), mede met het oog op de eerste ervaringen die worden opgedaan met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het project Herijking bodemregelgeving is in december 2023 gestart, waar we met kennisinbreng ondersteunen. Ook zal Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond ondersteuning en kennis blijven bieden in het implementatieprogramma dat aan de slag is met de verbetermaatregelen van de Taskforce versterking bodemstelsel.

In 2024 ondersteunen we het Ministerie van IenW op de volgende aspecten:

  • reparaties van bodemregelgeving die is omgezet naar de Omgevingswet, waarbij in de praktijk na invoering van de Omgevingswet vraagstukken ontstaan;
  • ondersteuning van de stuurgroep, projectgroep en drie werkgroepen die zijn gevormd bij het project herijking bodemregelgeving;
  • advisering over aanpak van knelpunten en een lange termijn strategie bij secundaire bouwstoffen;
  • advies bij herziening normstelsel bodem mede in relatie tot het toepassen van grond, baggerspecie en bouwstoffen in oppervlaktewater en de relatie met de Kaderrichtlijn Water;
  • bijdragen in het Actieplan diepe plassen 2022-2024;
  • advies bij vastlegging in en aanpassing van bodembeschermingsbeleid in wet- en regelgeving en ondersteunende documenten;
  • advies bij bodemkwaliteitsvraagstukken op basis van politieke actualiteit en Kamervragen;
  • input op de Europese bodemstrategie.

Blijvend aandacht voor bodemkwaliteit

De basiskennis van de regels voor het grondverzet moet op peil blijven. Decentrale overheden zullen, mede met het oog op PFAS en andere niet genormeerde stoffen en de komst van de Omgevingswet, ook in 2024 onderhoud plegen aan hun lokale bodembeleid. Ook zullen zich nog nieuwe problemen voordoen. Denk aan de omgang met diffuse loodverontreinigingen in bodems, asbestonderzoeken in relatie tot puin en afval in de bodem en nieuwe verontreinigingen zoals PFAS. We ondersteunen decentrale overheden vraaggestuurd bij het maken en actualiseren van lokaal beleid voor bijzondere vraagstukken en/of calamiteiten die zich in de uitvoeringspraktijk voordoen. De vraag naar ondersteuning krijgt in 2024 een extra accent omdat veel overheden te maken krijgen met het instrumentarium van de Omgevingswet en daar ervaring mee gaan opdoen.

Aan de slag met verbetermaatregelen Taskforce

De TaskForce versterking bodemstelsel heeft in 2021 gewerkt aan een plan van aanpak voor het doorvoeren van verbeteringen in het Kwalibostelsel.

Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond neemt deel aan het implementatieprogramma dat de meerjarige uitwerking van alle maatregelen coördineert. Een maatregel is dat IenW en ILT weer een stap vooruit zetten in de deelname aan colleges van deskundige en begeleidingscommissies van schemabeheerders. Rijkswaterstaat zal in 2024 namens IenW een groot deel van de uitvoering van deze maatregel op zich nemen. Afgelopen jaar is Rijkswaterstaat nadrukkelijk betrokken bij: het opstellen van een leidraad voor normdocumenten, het opzetten van een loket voor vragen over normdocumenten, het versnellen van het proces van opname van normdocumenten in de wet- en regelgeving en het herzien van de regelgeving rondom de afgifte van erkenningen. Een aantal van deze maatregelen is inmiddels geïmplementeerd zoals het loket. In 2024 gaan we door met de uitvoering hiervan. De leidraad is bijna klaar en de notitie over het proces tot versnellen van de opname van normdocumenten is opgeleverd. In 2024 blijven we de herziening van de regelgeving ondersteunen. Daarnaast geven we input op het samenwerkingsprotocol, met name voor het onderdeel erkenningen. De verwachting is dat in 2024 alle verbetermaatregelen zijn geïmplementeerd dan wel overgedragen aan de beleidsafdeling van DGWB.

Overige taken

In het Platform Toezicht Bodem dragen we bij aan organisatie van een jaarlijkse Platformdag Toezicht Bodem. Dit doen we samen met de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) en SIKB.

Voor de opgave `bodemkwaliteit en normdocumentcommissies’ hebben wij voor 2024 circa 5,4 +4,2 = 9,6 fte aan capaciteit gepland.