Continu in contact met onze omgeving

Dit werkplan speelt in op de actualiteit. We houden voortdurend rekening met de ontwikkelingen in de omgeving, de achtergronden en de ontwikkelingen in ons werkveld. Dit doen we onder andere via de reguliere contacten met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, via onze accountmanagers, de signalen die binnenkomen via het Informatiepunt Leefomgeving, gesprekken met de Omgevingsdiensten en reguliere contacten met de Werkgroep Bodem en Ondergrond (BOOG) van IPO, de Werkgroep bodem (WEB) van VNG en met diverse brancheorganisaties.

Afronden, afbouwen en overdragen

Met een nagenoeg gelijke capaciteit ten opzichte van 2023 en diverse nieuwe ambities en opgaven in 2024 is het noodzakelijk om ook activiteiten af te ronden, af te bouwen en/of over te dragen. Voor 2024 voorzien we in ieder geval:

  • Het verder overdragen van beleidsondersteunende taken op dossiers Besluit bodemkwaliteit, dossier Internationaal en dossier Bodemdaling aan het Ministerie van IenW.
  • Gefaseerde afbouw van het Meldpunt bodemkwaliteit vanaf januari 2024. Nieuwe bodemmeldingen verlopen vanaf dat moment via het Digitale Stelsel van de Omgevingswet (DSO) met uitzondering van meldingen die nog onder het overgangsrecht vallen.
  • De uitvoering van de wettelijke taak Gelijkwaardigheidsverklaringen IBC-voorzieningen is per 1 januari 2024 onder de Omgevingswet komen te vervallen.
  • Websitebeheer en publicatie van nieuwsberichten is herbelegd bij de webredactie van het Informatiepunt Leefomgeving.
  • Voorlichting en presentaties geven we in toenemende mate via online webinars. Ook werken we in toenemende mate met voorlichtingsvideo’s.
  • Afbouw van de ondersteuning op de Bedrijvenregeling die richting 2025 eindigt, en waarvan de uitvoering vanaf 2021 bij een andere organisatie is belegd.
  • Het aantal kostenverhaalzaken Wet bodembescherming is nagenoeg afgerond. Er zijn geen actief lopende dossiers meer. Wel adviseren we nog in oude complexe bodemverontreinigingszaken.