Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en gaan we er in Nederland echt mee werken. Het doel van het IPLO is om medewerkers van overheden, bedrijven en adviesbureaus van de benodigde kennis te voorzien om de wet- en regelgeving en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in de uitvoeringspraktijk toe te passen. Dat gebeurt onder andere door diverse webpagina’s op de website en vraagbeantwoording via de helpdesk van IPLO. De vakgroep bodem van het IPLO verzorgt de uitleg voor het onderwerp bodem.

De vakgroep bodem van het IPLO beantwoordt vragen over de bodemregels onder de Omgevingswet, maar ook over andere regelgeving die buiten de Omgevingswet valt zoals over Kwalibo en de milieuverklaringen bodemkwaliteit. We helpen decentrale overheden met het werken met de kerninstrumenten uit de Omgevingswet en de gebruikers van het DSO. Omdat het werken met de Omgevingswet nieuw is, verwachten we in 2024 een verdubbeling van het aantal vragen ten opzichte van 2023. Naast het beantwoorden van vragen, registeren we knelpunten en signalen over de nieuwe regels op een beheerpuntenlijst en in rapportages. Bespreking van deze signalen met het Ministerie van IenW en andere organisaties, kan leiden tot aanpassing van de regelgeving of verduidelijking van de uitleg op IPLO.nl.

Op de website van het IPLO geven we uitleg over bodemwet –en regelgeving. Aan de hand van gestelde vragen zullen we de informatie op de website verder aanvullen. Relevante webpagina’s van bodemplus.nl zijn de afgelopen jaren overgezet naar IPLO.nl. De website bodemplus.nl wordt niet meer onderhouden en wordt in april 2024 omgezet naar een archiefwebsite.

Voor de opgave ‘Informatiepunt Leefomgeving’ hebben wij voor 2024 circa 5,6 fte aan capaciteit gepland. Dit maakt onderdeel uit van de grote opdracht voor het Informatiepunt Leefomgeving van het Ministerie van BZK aan Rijkswaterstaat.