Naast het uitbreiden van wegen op de verbinding Schiphol-Amsterdam-Almere investeert het programma SAA ook veel in het verbeteren van de leefbaarheid. Langs de A10-Oost en A1 bij Amsterdam, Diemen en Duivendrecht plaatsten we in totaal twaalf kilometer geluidsschermen. Bij Muiden werd de A1 verder van de stad af en deels verdiept aangelegd. De A6 ter hoogte van het Weerwatergebied is zes meter verlaagd en de op- en afritten Almere Haven zijn verder uit elkaar gelegd.

In de A9 Gaasperdammerweg bouwen we een drie kilometer lange tunnel, die zorgt voor schonere lucht en minder geluid waardoor de leefbaarheid in de omgeving verbetert. Bovenop de tunnel komt een park dat de wijken in Amsterdam Zuidoost met elkaar verbindt. Bij Amstelveen leggen we de A9 over een lengte van 1,6 kilometer verdiept aan, met drie overkappingen: één ter hoogte van het Oude Dorp, één ter hoogte van het Stadshart en één ter hoogte van het Bovenlandpad. Op andere plaatsen langs de weg bouwen we in totaal veertien kilometer aan geluidsschermen. Al deze maatregelen voorkomen niet dat tijdens de uitvoering van de werkzaamheden overlast optreedt voor omwonenden, het blijft lastig hierin een balans te vinden.